Så skal vi grille børnehjerner igen

Er det bare mig? Eller er Danmarks SUVERÆNT mest effektive underholdningsprogram bygget på følgende ækle tankesæt:

At håne og udstille svagttænkende (der er født sådan) og sociale tabere (som er ramt af livsulykke) er sjovt
Men når de til audition kvækker sig igennem en sang eller siger store dumheder på en licensbetalt scene, så er det en pervers nutidsversion af “Elefantmanden”: de normale griner af de abnormale.

Man kan stemme om hvad der er kunst
“Kunst” er pænt håbløst at definere – hære af æggehoveder har prøvet uden held. Så at stemme om det er at gøre grin med både kunst og selve det at stemme.

Tilsvining og ydmygelse af andre er morsomt
Morale: mob og svin bare løs, hvis du er øverst i hierarkiet – og dæk dig ind under at du bare er “ærlig”

The Winner takes it all
Syg værdi i sig selv. Ovenikøbet får vinderen reelt intet, bortset fra et ydmygende glemsels-dødsstød.

Falske “nyheder” om deltagerne er vigtigere end rigtige nyheder
Se selv efter imorgen i overskrifterne

We build you up to tear you down
Først skal du op på pedistalen som helt, så det for alvor trækker kliks ovre på tabloid-skafottet, når vi afslører dine fejl, dit sexliv og dit private rod. Nej, det gør DR ikke selv, men de samarbejder fuldt bevidst med EB og BT, som gør det beskidte snage-og-udbasunerer-job. Alligevel er børn på 15 med i showet.

Ja, ungerne elsker at se det. Ja, det kan opleves som uskadelig fredagshygge for hele familien. Så ja, det lyder måske top-arrogant og hippie-elitært, men altså: X-Factor burde Blachmanpulemig være forbudt for forsvarsløse mennesker under 15. For uden overdrivelse: var showet i stedet en dessert, ville det være en selvlysende, tolv-farvet is garneret med candyfloss, viol-parfume og fedtegrever. På en bund af tandmagarine, knust viagra og karameliseret amfetamin. Serveret af en hær af  respekterede “eksperter” der påstår, at måltidet skam er både sundt og reelt. Ganske simpelt fordi en hyre på 5-8-900.000 for en sæson får de fleste til at sælge ud. Også Linnet, desværre.

Men stoppe ødelæggelserne af ungerne, det gør venlige voksne jo ikke. Måske opdager vi slet ikke hvor giftigt indholdet er, fordi det kan være svært at gennemskue for strobelys, store følelser, falsk begejstring og momentvise glimt talent. Eller måske ved vi faktisk godt, at det er nederen, men putter det bare i samme mental-blykasse som cola, krigslegetøj og Barbie-film: man bider tænderne sammen og accepterer lortet. Og om ikke andet kan man lide at ungerne er så begejstrede og glæder sig så meget. (Ja da, jeg har selv været der i sofaen iført krumme tæer og dårlig samvittighed over ikke at sige fra. For det ER jo hyggeligt i tykke lag.)

Så ååååhhh, jeg er fucking elitær og bedrevidende nu, er jeg ikke? Frelst på falderebet? Smagsdommer? …Men gør det noget? Er det ikke X Factor der er skurken? Jo det er da. Showet ER jo bygget på rådne værdier. Det ER falsk fra A til Z. Og havde jeg børn, så var der ingen X Factor til dem. Så måtte de leve med den altødelæggende sorg. Ja tak til fredagshygge inklusiv moderne pop-musik, tegnefilm og slikskål. Men Thomas Tankekræft Snachman & Hans Bestukne Medløbere? No way in fucking Hell. Vi sutter heller ikke på plutonium eller går i bikini til hverdag hjemme hos os.

Okey, måske overdrev jeg lidt, men jeg synes sgu det show er møg usundt for ungerne.  De er da bedre værd.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s